Sport

The World Games – olympijské hry neolympijských sportů

Již od roku 1981 se rok po letních olympijských hrách (a rok před zimními) konají Světové hry, The World Games, které jsou největší sportovní událostí věnovanou neolympijským disciplínám. Jubilejní 10. ročník se v roce 2017 bude konat ve Vratislavi, kde se během 10 dnů sjede více než 3500 sportovců z celého světa, kteří budou bojovat o medaile ve 30 disciplínách.

Sportovní událost počtem účastníků srovnatelná se zimní olympiádou je pořádána již od roku 1981. Její první ročník se konal Santa Claře, v USA. Během celé historie her se soutěžilo ve více než 60 disciplínách, ze kterých se některé z nich později staly olympijskými sporty. To je případ korejského bojového umění Taekwondo, které se stalo od her v Sydney v roce 2000 olympijským sportem a zřejmě se tento přesun mezi kategoriemi z neolympijského na olympijský bude v nejbližší době týkat také karate.

Ze třech desítek populárních i méně známých sportů si každý sportovní fanoušek vyberete to své, ale podle organizátorů bude největším lákadlem na vratislavském ročníku americký fotbal, kde diváci uvidí v akci i americký národní fotbalový tým, a také sekce leteckých sportů – parašutistika, akrobacie kluzáků a soutěže padákových kluzáků. Dále se můžeme těšit na sporty jako snooker, lezení, squash nebo přetahování lanem, což byl mimochodem sport, který se objevil i na olympijských hrách v období 1900-1920.

Již nyní, rok před oficiálním zahájením her, se můžete účastnit tréningů s mistry a, kdo ví, třeba se i pokusit probojovat do národní reprezentace. Ve vratislavském Parku Południowym se uskuteční tréningy s mistryní karate Magdou Nowakowskou, mistrem světa ploché dráhy Maciejem Janowským nebo olympijským vicemistrem Pawlem Rańdou. Přesné termíny a data, stejně jako ostatní důležité informace na téma vratislavských Světových her, naleznete na oficiální stránce ZDE.

My se na našem portálu budeme k této významné události ještě jistě několikrát vracet. Těšíme se, že se na jaře 2017 dozvíme, kdo bude na Olympijských hrách neolympijských sportů reprezentovat Českou republiku.

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz