Sport

Půjčte si kolo a projeďte se po Vratislavi

Vratislav z kola můžete objevovat, aniž byste museli to své do města vozit nebo sem na něm přijet. Město nabízí propracovanou síť půjčoven městských kol, kde si můžete zapůjčit kolo bez složité registrace nebo papírování. Určitě také příjemně překvapí cena této služby – za první hodinu zaplatíte 2 zloté (tedy kol. 13 Kč).

Jak to funguje?

Městská kola si můžete půjčovat od března do listopadu, 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Není čeho se bát – půjčit kolo lze velice jednoduše a rychle, i pokud jste ze zahraničí. Zde je krátký návod, jak na to:

Na stránce ZDE vyplníme krátký formulář s běžnými údaji jako je jméno, telefonní číslo, adresa atd. Pokud si netroufnete tento formulář vyplnit v polštině, naleznete zde také verzi v angličtině a němčině. Hradí se zde předem platba za vypůjčení kola a vstupní poplatek 10 zlotých, po čemž obdržíme sms s PIN kódem.

U míst s koly se nachází terminál, kde vybereme na obrazovce možnost Vypůjčit a zadáme telefonní číslo a PIN, který jsme dostali při registraci. Na obrazovce si vybereme kolo, které se automaticky odemkne.

Vrácení kola je stejně jednoduché jako vypůjčení – stačí dojet k terminálu a zamknout kolo elektrickým zámkem. Zvukový signál potvrdí, že kolo je správně umístěno a neběží čas výpůjčky.

Vratislav z jiné perspektivy

Vratislav je městem pečujícím o cyklistický ruch – působí zde mnoho občanských sdružení, která zakládají nové cyklostezky, na kterých se můžeme pohybovat po centru města i se projet po rozlehlých městských parcích nebo kolem Odry. Město založilo síť veřejně dostupných půjčoven kol v roce 2011 a neustále tuto síť rozšiřuje. V této sezóně si můžeme kola půjčovat a vracet na 33 místech. Pohyb na kole ve městě je výhodný z mnoha důvodů – je to levný způsob dopravy, nemusíme stát v kolonách, děláme něco pro své zdraví a navíc se dostaneme na místa, kam auta nesmí.

Co se týká cen, ani zde se není čeho obávat. Prvních 20 minut je zdarma, za následujících 40 pak platíme 2 zloté. Každá následující hodina stojí 4 zloté. Na výše uvedené webové stránce je také mapa, která nám pomůže najít nejbližší místo pro vypůjčení nebo vrácení kola.

To, že systém opravdu funguje, dokazuje stále větší obliba tohoto způsobu dopravy mezi Vratislavany i návštěvníky města. V sezóně 2015 systém poskytl 857 294 výpůjček, což je 650% nárůst oproti předchozí sezóně. Nejvíce byl systém zatížen 3. června, kdy zaznamenal 8 045 výpůjček.

Městské kolo si oblíbil i polský raper L.U.C. Zde je rappový návod krok za krokem, jak si kolo vypůjčit:

 

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz