Kultura

Probuzení Evropského hlavního města kultury

O této události se již dlouhou dobu ve Vratislavi mluvilo. Někteří obyvatelé se do akce aktivně zapojili, jiní ji drželi palce, další měli výhrady k vysokému rozpočtu. Nyní již víme, že 17. ledna se jedno povedlo určitě – nenechat obyvatele města lhostejnými a i skeptiky přilákat k oknům, přes která mohli pozorovat, jak čtyři velkolepé pochody procházejí jejich městem.

Ceremoniál s názvem Probuzení byl pojat velkolepě. Organizátoři se pochlubili, že se jejich akce zúčastnilo 1300 umělců ze všech koutů světa, 200 členů pěveckých sborů, 50 vojáků, 20 členů žesťového orchestru, 300 cyklistů, bylo připraveno 30 světelných instalací, více než 1400 kostýmů, 30 obrovských loutek a použito 5 tramvají. Vratislav probudili čtyři duchové, kteří dřímají v minulosti a existují v současnosti města a jeho obyvatel – Duch mnoha vyznání, Duch inovace, Duch obnovy a Duch povodně.

Vratislav byl v minulosti městem, kde vedle sebe žili katolíci, protestanti a židé, koneckonců je zde dodnes čtvrť Čtyřech náboženství, kde se ve vzdálenosti menší než 300 metrů nachází pravoslavný, katolický a evangelický kostel i synagoga – zde můžeme hledat inspiraci pro Ducha mnoha vyznání. Duch obnovy odkazuje k bližší minulosti města, kdy město po intenzivních bojích v ulicích i leteckém bombardování muselo být nákladně přestavěno. Duch povodně připomíná o velkých záplavách v roce 1997, kdy povodňová vlna procházející Vratislaví přesahovala o 3 metry nejvyšší zaznamenanou úroveň vody. Inovace je zase spojená se současností a, jak doufáme, i budoucností města, ve kterém studuje více než 150 tisíc vysokoškolských studentů a mají zde svá sídla nebo pobočky renomované i dynamicky se rozvíjející firmy.

Duchové, kteří byli vytvoření z důmyslných kovových konstrukcí, doprovázeni tanečníky, akrobaty a herci vyšli ze čtyřech stran, aby se ve velkolepém finále sešli na Rynku a spojili se. Každý průvod měl několik zastávek v místech, která byla nebo jsou pro město významná. Zde probíhaly performance a světelná show. Jak se průvod blížil do centra města, přidávali se k němu další lidé. Podle odhadů se průvodů a finále na Rynku zúčastnilo až 120 tisíc lidí. Jednalo se o největší masovou akci ve městě, což se určitě na způsobu, jakým byla vedena, odrazilo. Organizátoři ale dokázali v krizových situacích improvizovat a pokračovat, aniž by to nějak výrazně změnilo průběh akce – po cestě se totiž jeden z duchů rozpadl a museli ho na místě svařovat, ve finále na Rynku pak na několik minut došlo k výpadku proudu, takže se celé finále o více než hodinu opozdilo. Spontánně se chovali také lidé a dobrovolníci, kteří se pochodu účastnili, a během cesty na Rynek komunikovali a tančili s herci, což působilo jako by celá performance byla společným dílem a zásluhou obyvatel města.

Jednou z nejdůležitějších idejí performance Probuzení byla snaha propojit lidi z nejrůznějších kruhů a vrstev společnosti, probudit v nich pocit sounáležitosti a inspirovat ke spolupráci, čehož jsme byli během celé akce svědky, protože událost doprovázela právě tato chuť a připravenost pomáhat a aktivně se zapojit do dění. Díky tomu jsme mohli v ulicích města během tohoto nezapomenutelného dne vidět děti školního věku, jak rozdávají ostatním účastníkům papírová ponča v barvách daného průvodu, řidiče tramvají, kteří převážejí loutky a herce, cyklisty, vozíčkáře a nespočet dalších dobrovolníků v každém věku. Do akce byli zapojeni v rámci resocializačního programu také vězňové, kteří symbolicky probudili Ducha obnovy a podíleli se na práci při přípravě této velkolepé akce.

Dobrodružství hlavního organizátora a autora projektu Chrise Baldwina dopadlo dobře. V sociálních sítích a médiích proběhla tradiční a očekávaná vlna kritiky, která ale nemůže zastínit to, co se ve městě podařilo – propojit tisíce lidí, kteří spoluutvářejí současnost a budoucnost Evropského hlavního města kultury.

 

DSC00659
DSC00692
DSC00701
DSC00704
DSC00776
DSC00813
DSC00833
DSC00867

 

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz