Kultura

Eduardo Chillida sochy Vratislav

Eduardo Chillida – sochy v prostoru, prostor v sochách

Vratislav je dlouholetým partnerským městem španělského San Sebastianu, právě odtud pochází jeden z nejvýznamnějších a nejzajímavějších umělců 20. století Eduardo Chillida. Výstavu jeho soch a koláží, kterou připravil jeho syn Eduardo Chillida a kurátorka Inés R. Artola, můžeme navštívit v galerii Awangarda BWA. Jsou zde vidění práce z keramiky, železa, mramoru a alabastru.

Ze všech materiálů, se kterými Chillida pracoval, si nejdéle hledal cestu ke keramice – dlouho váhal, než z ní začal tvořit plastiky. Stalo se tak v šedesátých letech, poté co objevil zvuk tohoto materiálu. Zvuky a hudba byly po celou dobu jeho tvůrčí činnosti významným inspiračním zdrojem. V jeho díle různé materiály vydávají zvuky, vzduch v meziprostorech objektů tvoří víry a zní. Tento aspekt jeho práce byl využit také při přípravě této výstavy, po celou dobu prohlídky nás doprovází hudba inspirovaná jeho díly. Hudební doprovod výstavy je jemný a nevtíravý a skvěle doplňuje celkový dojem. Jejími autory jsou Gorka Alda a José M. Sánchez-Verdú. 

Mimořádné jsou také sochy z alabastru, který je jedním z nejoblíbenějších materiálů tohoto sochaře – v přítmí galerie vypadá tento materiál jako z jiného světa, nezvykle láme světlo, jemně se leskne a je protkán drobnými rýhami. Chillida z něj vytváří kompaktní sochy, jejichž formy evokují architektonické tvarosloví. Železo také používá v jeho co možná nejpřirozenější podobě, povrch soch je pokryt rzí. Dochází k jedinečnému spojení účinku samotného materiálu a významů, které vytváří pomocí tvarů a jejich uspořádání, v duchu své teze, že konstrukce a poezie jsou základními složkami veškerého umění. 

Chillida je jako sochař reprezentující Evropská hlavní města kultury zvolen ideálně, ve své tvorbě a osobnosti spojoval intelektuální a racionální přístup k tvoření s myšlenkami o lidské svobodě, rovnosti a toleranci. Tyto pojmy jsou soustředěny v díle, které můžeme na této výstavě označit jako stěžejní – Lo profundo es el aire, jehož název můžeme přeložit jako: Jak hluboký je vzduch. 

Výstava potrvá od 15. ledna do 13. března 2016. Galerie Awangarda BWA se nachází na ulici Wita Stwosza 32, je zde otevřeno kromě pondělí a pátků od 11:00 do 18:00, v pátek od 11:00 do 20:00, v pondělí je zavřeno.

 

DSC00482
DSC00490
DSC00493
DSC00494
DSC00497
DSC00501
DSC00505
DSC00518

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz