Kultura

Pensée v klubu Pieśniarze

 Vratislavský klub Pieśniarze je už po mnoho let místem setkávání. Muzikantů nejrůznějších stylů a žánrů, přátel a posledních několik let i národů, zejména sobě snad nejbližších – Poláků a Čechů. Koncerty českých umělců nejsou zatím pravidelnými pořady, vždy jich tu ale uspořádají několik do roka, za hojné účasti publika jak původního polského, tak Čechů, ve Vratislavi trvale nebo přechodně žijících.

Další z takových koncertů proběhne už v pátek 29.9. Až z jihočeského Jindřichova Hradce přijede mladá písničkářka s uměleckým pseudonymem Pensée. Po nedávném velmi úspěšném křtu svého nového alba Láska, smrt a špína v Praze vyráží s novou deskou do světa a kde jinde začít, než v Květu Evropy! V jejích písních sice najdeme stopy ideálů mladé dívky a jejích poněkud naivních představ o světě, jsou ale spíš v povzdálí a Pensée (vlastním křestním jménem Martina) pojmenovává věci tak, jak jsou v mnohdy ne příliš růžové skutečnosti. Nevěř jim, Martino z alba Sebrané písně (2014) je výpovědí nejen její, ale snad i generační, nikterak filozofickou, rozhodně ale osobní až intimní, a přesto nebo právě proto se v ní našlo tolik jejích vrstevnic. Vše doprovází propracovanými kytarovými doprovody a nesmělým, ale strhujícím vystupováním.

Pro Vratislav novinkový koncert v druhé části doplní písničkář, produkční českých koncertů zde a vzhledem k punkovým kořenům trochu enfant terrible českého folkového písničkářství Alfik, který v Polsku poprvé vystoupí v nové formaci Alfik&KruppEssen se skvělým pianistou Janem Krupičkou

 

 

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz