Kultura

Grzegorz Przyborek: skutečnost s obrácenými pravidly

 

Výstava Grzegorze Przyborka (nar. 1949) v galerii FOTO-GEN je jistě jednou z nejzajímavějších výstav, které se v tomto místě za poslední dobu konaly. Představuje práce polského fotografa, grafika a pedagoga za jeho tvůrčí období 1990-2015.

V tomto období se tvůrce zaměřil na objekty vytvořené jako důmyslné konstrukce. Některý z nich představuje pouze jako náčrt tužkou, jiné v koláži, některé jako trojrozměrné modely ze dřeva a papíru. Tyto objekty vytvářejí napětí, založené na pocitu, že ve skutečnosti, která nás obklopuje, pravidla fungují obráceně. Vidíme to například na konstrukci tvořené ptačími pery, která je tak silná a stabilní, že udrží létající kameny. Vyvolávané napětí může být i haptické, například u instalace tvořené dřívky se zaostřenými hroty nebo na konceptuální fotografii, kde se bosý chodec chystá na pochod po mýtině poseté kousky dřeva a třískami.

Promyšlenými konstrukcemi jsou také portréty smrti z cyklu Thanatos, které jsou složeny z několika křehkých předmětů společně tvořících démonické obrazy mužů a žen. Tyto struktury, kde jedna část je podporou dalších, působí křehce a stačí málo, k jejich rozpadu. Předměty každodenní potřeby zase musí být pevně uvázány provázky, aby neodlétly jako třeba pohádkové modely vzducholodí připravené vyrazit na cestu.

Románský domek je nyní sídlem galerie FOTO-GEN, která se zaměřuje na prezentaci široce pojaté fotografie. Vystavovaná díla, ač tvořená různou technikou, spojují prvky převzaté z fotografického jazyka.

Galeria FOTO-GEN
pl. bpa Nankiera 8, Wroclaw
Galerie je otevřená od pondělí do soboty 10.00–18.00. Pozor: Vstup je ze zadní strany budovy, od dvorku. Informace o aktuálních výstavách jsou na fb stránce galerie ZDE.

 

DSC03112
DSC03121
DSC03125

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz