Kultura

Čeština na Všeobecném gymnázium č. IX ve Vratislavi

Čeština se v této škole vyučuje od roku 1998 a to v rámci jednoho z povinných předmětů. Na začátku se čeština vyučovala jako součást regionálního profilu, spolu s rozšířenou výukou zeměpisu, dějepisu a biologie se zaměřením na znalost Slezska. Takzvaný regionální profil vznikl na základě pedagogické inovace, kterou škola zavedla v jedné ze tříd.

Hlavním původcem profilu s názvem Věda o Slezsku byl pan Krzysztof Nowak, učitel dějepisu, který dnes pracuje ve Vratislavském vzdělávacím centru WCDN (Wrocławskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli). Spolu s učiteli zeměpisu a biologie napsal inovační školní program, v rámci kterého byla zavedena výuka češtiny jako třetího jazyka, spolu s povinnou angličtinou a němčinou jako dalším jazykem používaným na území Slezska. Důvodem proč takový nápad vznikl, byla touha propagovat složitou historii tohoto regionu a zlepšit meziregionální spolupráci a komunikaci.

Studenti v rámci výuky navštěvovali pamětihodnosti na školních exkurzích, realizovali různé projekty a školní výměny. V letech 2003-2006 probíhala polsko-česko-německá výměna v rámci evropského programu Socrates-Comenius. V letech 2007-2009 za podpory Dolnoslezského krajského úřadu (Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego) probíhala spolupráce středních škol Liceum Ogólnokształcące nr IX a Gymnázium Dašická 1083 Pardubice. Od roku 2006 ve škole působí divadelní kroužek, v rámci kterého studenti připravují divadelní hru v češtině (2007 Kytice, 2009 Balladyna, 2010 Jesličky, 2017 Král Lávra). V letech 2012 a 2013 škola pořádala soutěže vědy o České republice pro studenty středních škol z Vratislavi. Obě soutěže, ve kterých hlavní cenu (zájezd do Prahy) sponzoroval Konzul České republiky ve Vratislavi, vyhráli studenti „českých“ tříd LO nr IX. Za celá léta existence třídy s češtinou studenti měli možnost se zúčastnit početných oslav spojených s česko-polskou spoluprací. V roce 2009 měli tu čest se osobně setkat s prezidentem Václavem Havlem během jeho návštěvy ve Vratislavi při příležitosti předání mu ceny Jana Nowaka Jeziorańského. Potom v roce 2012 se zúčastnili slavnostního otevření ulice a přesně řečeno kruhového objezdu Václava Havla. V roce 2013 vítali prezidenta Václava Klause v kostele sv. Doroty, Václava a Stanislava.

V dnešní době je to jediná polská škola s češtinou v regionu a pravděpodobně i v celém Polsku. Výuka neprobíhá už v rámci regionálního profilu, ten byl v roce 2015 zrušený, ale je součástí programu jazykové třídy, ve které kromě češtiny jsou angličtina a francouzština. Autorský program výuky českého jazyka je spojený s prvky divadelních workshopů a studenti kromě výuky na tradičním lektorátu připravují i divadlo v češtině.

Nyní studenti připravují hru Král Lávra v češtině, otevřené představení proběhne 30. března v 18:00 v aule školy. Srdečně zveme naše čtenáře!

 

lavra1
lavra10
lavra2
lavra3
lavra4
lavra5
lavra6
lavra7
lavra8
lavra9

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz