Kultura

To nejlepší z vratislavské festivalové sezóny podzim/zima 2016


Po letních měsících plných nezapomenutelných festivalů v plenéru, se pomalu blíží podzim a zima, které jsou ale také zaplněny událostmi, ze kterých si každý vybere. Pro naše čtenáře vybrali to nejlepší z festivalů, které se konají ve Vratislavi od podzimu do konce roku 2016. 

Festiwal Ambientalny
Tedy festival věnovaný ambientní hudbě. Každý zvuk, který nás obklopuje je hudbou – šumy rozhovorů, tóny města, rytmus dopravy. Koncerty ambientu změní vaše vnímání, protože posluchače naladí na hledání hudby ve zvucích všedního dne.

Konání: 2-4. prosince 2016, platný vstup, ambientalny.pl

Wratislavia Cantans
Tento mezinárodní festival je jedním z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby na světě. Festival s dlouholetou tradicí hostí významné hudebníky z celého světa. Koná se nejen v nově otevřeném Hudebním fóru, ale po celé Vratislavi v nejrůznějších zajímavých prostorách.

Konání: 3-18. září 2016, platný vstup, nfm.wroclaw.pl/wratislavia-cantans

Avant Art Festival
Doporučujeme, pokud chcete zažít něco nového – experimentální koncerty, performance, moderní tanec a filmy, které se v kině nepromítají. Na události konané v rámci Avant Art Festival je třeba chodit s otevřenou hlavou a být připraven na vše. Čestnými hosty letošního ročníku budou umělci z Japonska.

Konání: 4-9. října 2016, platný vstup, avantart.pl

Asymmetry Festival
Zjistěte, co je právě in v elektronice a rocku. V rámci festivalu se představí hudební skupiny z celého světa a to nejen na scéně kultovního vratislavského hudebního klubu Firlej.

Konání: 22-24. září 2016, platný vstup, asymmetryfestival.pl

Jazztopad
13. ročník festivalu se bude konat v novém koncertním prostoru Národního hudebního fóra. To má své výhody i nevýhody. Ultramoderní sál má sice výbornou akustiku, ale trochu mu chybí atmosféra jazzových klubů. Kdo má rád jazz v komorním prostoru ale může navštívit koncerty v soukromých bytech – návštěvníci se před koncertem nedozvědí, kdo jim za chvíli zahraje. A mohou to být třeba Bobby McFerrin, Hugh Masekala a hudebníci z Japonska.

Koná se: 17-27. listopadu 2016, platný vstup, nfm.wroclaw.pl/jazztopad

Wrostja
Ve Vratislavi se v roce 1966 konalo první setkání s monodramatem, neboli divadlem jednoho herce, na světě. Od roku 1976 je každoročně pořádán festival – v tomto roce již jubilejní 50. ročník. K divadelním představením jsou promítány titulky v angličtině.

Koná se: 17-24. října 2016, platný vstup, wrostja.pl

Divadelní olympiáda: Svět – místo pro pravdu
Vyvrcholením celého divadelního programu Hlavního města kultury 2016 bude Divadelní olympiáda, během které bude každý den věnován jednomu z celosvětově významných tvůrců. Toto setkání, které sleduje celý divadelní svět, se ještě nikdy nekonalo tak blízko hranic České republiky. Všechna představení budou s titulky v angličtině.

Koná se: 14. října-13. listopadu 2016, platný vstup, wroclaw2016.pl/olimpiada-teatralna-swiat-miejscem-prawdy

Mezinárodní festival povídky
Během festivalu věnovaného literárním textům menšího rozsahu se můžete u autorských čtení setkat se spisovateli z celého světa. Na již 12. ročník festivalu přijede Michal Hvorecký, slovenský spisovatel, autor mj. knihy Lovci a sběrači.

Koná se: 5-9. října 2016, volný vstup, opowiadanie.org

Wrocław Industrial Festival
Umělci, které festival uvede, reflektují fungování dnešního velkoměsta napříč žánry. Performance, hudba a vizuální umění, které jsou v rámci festivalu prezentovány, mají společnou inspiraci – moderní technologie, globalizaci, industrializaci.

Koná se: 7-14. října 2016, platný vstup, industrialart.eu

Dolnoslezský festival architektury DoFA’ 2016
Zájemci o architekturu a urbanismus mohou navštívit Dolnoslezský festival architektury DoFA’ 2016. V jejím rámci bude uspořádáno několik výstav v různých místech, diskuzí, prezentací i filmová promítání. Festival doprovází procházky po architektonických skvostech města.

Koná se: 7- 14. října 2016, většina akcí vstup zdarma, wroclaw.sarp.org.pl/pl/dofa

TIFF Festival
TIFF je festival věnovaný fotografii. V tomto roce se výstavy, přehlídky a diskuze budou točit kolem témat jako emigrace/imigrace, přemisťování, putování, cesty a řeky, výpravy do fantazie. Minule jsme se přesvědčili, že fotografie se dá prezentovat i jinak, než výstavou fotek v rámečcích, těšíme se na tento ročník!

Koná se: 1-11. září 2016, tiff.wroc.pl

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz