Kultura

Měsíc autorského čtení – čeští spisovatelé ve Vratislavi

Bez Měsíce autorského čtení si už léto ani nelze představit. Během okurkové sezóny nebude nuda, protože na každý večer je přichystáno setkání se současnými spisovateli, kteří budou sami číst vlastní texty a povídat si s publikem. Tento rok se můžeme těšit na spisovatele ze Španělska, kteří jsou čestnými hosty festivalu.

Měsíc autorského čtení má svou „pobočku“ i ve Vratislavi. Čtení probíhají v Městské knihovně Mediateka (tedy Multimediální půjčovně na adrese pl. Teatralny 5), což je bohužel, ve srovnání s českým zázemím v Divadle Husa na provázku v Brně nebo klubu Atlantik v Ostravě, prostředí trochu sterilní. Ale i přesto stojí za to se na čtení vydat. Je to jedinečná příležitost, jak se za několik večerů seznámit s tvorbou nejvýznamnějších spisovatelů, kteří utvářejí dnešní středoevropskou literaturu.

A nejen to. Každý ročník má čestného hosta – tedy stát, ze kterého přijedou spisovatelé na návštěvu. Tento rok se můžeme těšit na hosty ze Španělka.

Ve Vratislavi se Měsíc autorského čtení koná již popáté. Bude probíhat podle zavedeného systému – v první programové části jsou zastoupeni spisovatelé ze střední Evropy: České republiky, Slovenka, Polska a Ukrajiny. Ve druhé části budou probíhat setkání s hosty – tedy spisovateli ze Španělska.

Co bychom si tedy neměli ve Vratislavi nechat ujít? Z českých spisovatelů básníka Petra Hrušku, Petru Soukupovou nebo Davida Zábranského, ze Slovenska setkání s prozaikem Peterem Krištúfkem či Peterem Šulejem. Z Ukrajiny do Vratislavi přijedou mimo jiné Jurij Izdryk, Pavlo Arie a Andrij Kurkov. A ze Španělska se v Mediatece setkají se čtenáři Fernando Arrabal, Adolfo García Ortega a další. Z polských setkání pak doporučujeme večer s Łukaszem Orbitowským a Karolem Maliszewským.

Setkání se spisovateli probíhají kromě Vratislavi také Brně, kde sídlí hlavní organizátor festivalu nakladatelství Větrné mlýny, Ostravě, Lvově a Košicích. Detailní program najdete ZDE.

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz