Polka má styl v každé době – polská móda v PLR

Kostýmek, ve kterém přijela během přesídlení obyvatelstva dáma ze Lvova, košilka háčkovaná z popruhů padáků ale i ručně malované látky – to vše k je k vidění na výstavě věnované módě v Polské lidové republice. Přesvědčíme se, že žena v Polsku chtěla skvěle vypadat nehledě na ekonomickou či politickou situaci.

Známe to z Československa – v době, kdy dochází k omezování svobody projevu, může se užité umění stát zadními vrátky pro ty, kteří se chtějí věnovat tvorbě. To je důvodem, proč v socialistických zemích vzniká kvalitní design nejen v oblasti oděvnictví (vzpomeňme na polský grafický design nebo české sklo). Svět módy je prostorem, ve kterém se mohou realizovat nejen návrháři, ale i všechny ženy, které chtěly, nehledě na omezenou nabídku zboží, vypadat výjimečně. Žena žijící v dobách komunismu, která se chtěla odlišovat, musela být zručná a umět šít, háčkovat a plést, což jsou dovednosti, které většina dnešních dívek nerozvíjí. Výstava v každém směru dokazuje to, že i v dobách, kdy obchody nebyly přeplněny zbožím, si ženy díky své kreativitě dokázaly najít cestu, jak být in.

V období po druhé světové válce byla móda praktická až asketická. Jelikož nebyl dostatek látek, vznikly nezvyklé kreace z přešitých uniforem nebo padáků. Zatímco v 50. letech panoval trend praktického a jednoduchého oblečení, v 60. letech došlo k revolucím v šatníku – byla to doba, kdy ženy začaly nosit minisukně. Pro módu 70. let je zase typické používání nových materiálů na bázi silonu. Ženy chtěly vytvářet svůj individuální styl, nosily se květované vzory, ručně pletené oděvy, maxi sukně a šaty nebo kalhoty do zvonu.

Na výstavě jistě zaujmou oděvy inspirované lidovou tradicí zdobené folklorními motivy. Šila je společnost Cepelia, sdružení dílen, kde byly vyráběny užitkové předměty ve stylu lidové tvorby. Můžeme si zde mimo jiné také prohlédnout šaty a doplňky, které nosila polská ikona módy Maryla Rodowicz nebo se inspirovat nestárnoucími modely polské Coco Chanel Barbary Hoff.

Výstava probíhá v Národním muzeu ve Vratislavi od 17. května do 28. srpna 2016.

Více na oficiální stránkách muzea ZDE.

 

1
10
11
12
13
14
15
2
3
4
5
6
7
8
9
modahp
modahp2
modahp3
modahp4
modahp5

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz