Kultura

V Živé knihovně čteme příběhy skutečných lidí

Co se Vám vybaví, když se řekne živá knihovna? Asociace mohou být různé. Občas říkáme, že se v někom dá číst jako v otevřené knize – tato koncepce je nejblíže tomu, co se během Živých knihoven, které pořádá nadace Diversja z Vratislavi, děje. Přišli jsme na jednu z edic Živé knihovny a „zapůjčili“ jsme si zajímavého člověka s nevšedním příběhem.

Celý postup vypadá následujícím způsobem: přijdeme na místo konání Živé knihovny, vybereme si z katalogu „knih“ a dostaneme svůj „exemplář“ na půl hodiny jen pro sebe. Knihy jsou v Živé knihovně nahrazeny skutečnými lidmi. Život totiž píše neskutečné příběhy a je inspirativní si tato vyprávění poslechnout od těch, kteří vše prožili na vlastní kůži. Navíc jsou tyto živé knihy velice interaktivní – lze jim zadávat doplňující otázky nebo si s nimi promluvit.

Schizofrenik, abstinující alkoholik, lesbička nebo třeba bezdomovec – to je jen několik příběhů na výběr z knižního katalogu. V katalogu je seznam knih a krátké texty, které o sobě knihy samy napsaly. Tyto texty mohou sloužit jako inspirace k rozhovoru, knihy totiž mají různou povahu, některé vyprávějí velice ochotně, jiné čekají na naše otázky.

Je příjemné být v roli otevřené knihy? Kniha, kterou jsme si vypůjčili, odpověděla: „Vím, proč tady jsem. O určitých věcech by se totiž nemělo mlčet.“ Mluvit o tom, jak se lišíme od ostatních, určitě není jednoduché, může to mít ale i terapeutické účinky. Ten, kdo mluví, si může díky rozhovoru některé myšlenky ujasnit, dialog ho může navést na otázky, o kterých sám dříve nepřemýšlel.

A co účast v Živé knihovně přináší čtenářům? Zajímavé je to, že čtenáři se dostávají do nové situace, jsou poněkud nuceni vyjít ze své zóny komfortu a zamýšlet se nad věcmi, o kterých mohli dříve tvrdit, že se jich netýkají. Během naší návštěvy Živé knihovny jsme si ale všimli, že rozhovory přirozeně vedou k tolerantnímu přístupu ke světu. „Mami, mami, chci ještě jednou za tím homosexuálem, je super,“ prosí asi pětiletá holčička svou maminku, když stojí v řadě do půjčovny.

Vůbec první Živou knihovnu na světě zorganizovala nadace Diversja pro fotbalový tým Śłąsk Wrocław s názvem Střelím gól předsudkům. Tehdy si knihy zapůjčilo 20 členů vratislavského fotbalového týmu. Četba totiž vždy rozvíjí.

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz