Kultura

Plakáty ze série Polsko – osobitý průvodce po polské kultuře

Mimořádná řada plakátů Ryszarda Kaji ze série Polsko je osobitým průvodcem po polské kultuře a dějinách polského grafického designu. Je důkazem toho, že současná polská grafika se má čím pochlubit. Hravým způsobem pracuje s tématem Polska a vybraných polských měst a obcí. Série, která nemá v dějinách polského plakátu obdoby, vzniká ve Vratislavi díky Galerii Plakatu. Povídáme si o ní s Krzysztofem Marcinkiewiczem, který se podílel na ideji vzniku mimořádného projektu.

Autor série Ryszard Kaja je současný polský malíř, grafik a scénárista, který se kromě tradičních disciplín vizuálního umění věnuje také práci na pomezí literatury a grafiky, vytváří svébytné kolážové deníky, v nichž často nalezneme vratislavské motivy. Autora ale ve Vratislavi bohužel příliš často nepotkáme, protože rád cestuje do všech koutů světa. Právě ve Vratislavi vznikl nápad vytvořit rozsáhlou sérii plakátů s průvodním tématem Polsko. Proto nepřekvapí, že na prvním plakátu otevírajícím celou sérii je právě město Vratislav. Autor v něm navázal na tvarosloví stylu art deco, které bylo zlatým obdobím plakátu v celé Evropě. Na plakátu je výtvarně zpracovaná Hala století, která byla v době svého vzniku v roce 1912-1913 inženýrskou a architektonickou realizací na nejvyšší evropské úrovni.

Plakát s motivem Vratislavi byl vydán v roce 2012 a otevírá sérii s názvem Polsko, o které její realizátoři stále neví, kdy bude ukončena. „Plánovali jsme 40 plakátů a tohoto počtu jsme dosáhli už v prvním roce vydávání série,“ řekl nám Krzysztof Marcinkiewicz, který právem považuje vznik série za veliký úspěch. Již během prvního roku práce se autoři rozhodli plánovanou sérii rozšířit. Nyní, v roce 2016, je vydáno již 94 plakátů a v tomto okamžiku se plánuje, že řada bude ukončena po tisku 150. plakátu. Rozhodnutí je na autorovi a majitelích galerie – nejedná se totiž o plakáty tištěné na zakázku pro žádnou instituci, ale je to projekt zmiňované vratislavské galerie.

Plakáty jsme do této doby nemohli vidět na žádné oficiální výstavě. „Skoro každý den musíme odpovídat na dotazy, zda nechceme vystavovat v nějaké polské nebo zahraniční instituci. Rozhodli jsme se ale, že výstavu uspořádáme u nás teprve poté, co bude celá série ukončena,“ prozradil nám Krzysztof. Již nyní si však můžeme pořídit na památku nebo dokonce i začít sbírat plakáty, které pozitivním způsobem komentují polskou skutečnost, životní styl, tradici a v neposlední řadě i dějiny polské grafiky. Prostředky vyobrazení jednotlivých měst často navazují na určitý způsob práce s grafikou ve vybraném stylu. Například na plakátu věnovaném Katovicím Ryszard Kaja využívá stylistiku počátku 60. let, plakát z Nowé Huty zase navazuje na tradici sovětského politického plakátu.

Série Polsko je zajímavá svou mnohovrstevnatostí – není to jen procházka po grafickém designu, ale také specifická interpretace polské kultury a dějin. Na jednotlivých plakátech jsou více nebo méně skryty kulturní kódy, které nemusí být vždy pro Čechy snadno čitelné. Na plakátu Lodž vidíme mapu ulic města vytvořenou v manýře polské sochařky Katarzyny Kobro, která žila a tvořila právě v tomto městě. Wielkopole je rodištěm divadelního režiséra a teoretika Tadeusze Kantora, středobodem jehož her je židle. V sérii mají místo také plakáty s méně závažnými tématy – nalezneme zde například obec Pacanów – cíl cesty animovaného kozla Matołka, hrdiny polských dětí. Decentní erotické motivy najdeme například na plakátech Podhale, Łeba nebo Babimost.

Z Vratislavi si proto můžeme přivést jedinečný dárek vysoké umělecké hodnoty – plakáty v Galeria Plakatu stojí 70 zlotých. Pokud máme na umění omezený rozpočet, můžeme si pořídit z kolekce Polsko také levnější pohlednice. Seznam všech plakátů nalezneme na oficiální stránce galerie ZDE.

  

 

1
2
3
4
5
6
7
8

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz