Kultura

Publikace Kvíz – co víte o Vratislavi

Publikace Kvíz – co víte o Vratislavi, nás inspirovala prověřit naše znalosti na téma dějin, kultury a reálií města, o kterém jsme si v duchu mysleli, že víme poměrně hodně. Chyba lávky! Vezměte do rukou krabičku s kartičkami a zjistěte, že je se stále co učit.

Líbí se nám publikace o městech a místech, které se odlišují od ostatních formou nebo nápadem. Je nasnadě, že text v netradiční formě má mnoho výhod, nejen upoutá pozornost čtenáře, rozvíjí jeho kreativitu, ale přímo angažuje odběratele nebo ho inspiruje k určitým činnostem. Tyto předpoklady Kvíz rozhodně splňuje, je možné, že po hře strávíte nějaký čas hledáním informací a že se příště budete procházet po městě se skvělým pocitem, že zase víte o něco více než dřív.

Publikace Kvíz – co víte o Vratislavi má formu menší čtvercové krabičky o velikosti 11x11 cm, ve které se nachází 24 karet. Každá z karet má na rubu kvalitní fotografii určité pamětihodnosti nebo zajímavého místa ve Vratislavi, na rubu zase nalezneme 5 otázek vztahujících se k danému místu. Na výběr máme jednu ze tří daných odpovědí. Otázky jsou vymyšleny chytře. Na některé odpovědi můžeme přijít sami, pokud propojíme znalosti, které již máme, po odpovědích na složitější otázky je třeba pátrat nebo si prostě tipnout.

Publikaci vydalo nakladatelství C2, které Kvíz doporučuje starším dětem a mládeži. My si ale myslíme, že otázky jsou poměrně složité a zapotí se u nich i vzdělaní dospělí lidé dobře znající dějiny města. Karty se týkají nejen „klasických“ vratislavských památek jako Radnice, Panorama Racławicka, Budova Vratislavské univerzity, ale i moderní architektury zastoupenou Halou století až po všudypřítomné vratislavské trpaslíky.

Výborné je, že je publikace k dispozici i v jiných jazycích. Pokud si nechcete potrénovat polštinu, můžeme Kvíz hrát i v angličtině nebo němčině. Publikaci si můžete koupit v e-shopu vydavatelství za 20 polských zlotých. 

 

1
2

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz